Свято-Покровська Церква, Полтава

"Свято-Покровський храм — перший храм, що побудований у Полтаві, після майже столітнього панування богоборчого режиму. Він постав на землях колишнього Покровського жіночого монастиря.  Будівництво церкви велось силами парафіян і було закінчено у 1996 році ... "

 

 


Праці патріарха Філарета
Слово про спасіння душі

ed95ec09152f-1.jpg  Спасіння душі – це загальнохристиянська мета. 
  Звичайне розуміння спасіння душі – це приготування себе до загробного життя. Дійсно, ми живемо на землі для того, щоб увійти у вічність. Вічність, як і безсмертя душі, від нас не залежить. Такими нас створив Бог. 
Але від кожного з нас залежить, що чекає нас у вічності: блаженство чи страждання. Щоб увійти у вічне блаженне життя, треба на землі жити духовним життям.


Де джерело духовного життя? Джерелом духовного життя є людське серце. Щодня людське серце живе для добра або ухиляється від добра; воно живе у гріху або бореться з гріхом. Кожного дня серце є місцем боротьби.
Якої боротьби? Хто бореться в серці? Тут диявол бореться з Христом. Боротьба диявола з Богом відбувається в людському серці щоденно. В цій боротьбі безпосереднім учасником є людина. Кожного дня ми добровільно обираємо або добро, або гріх. Христос Спаситель сказав: “Від серця виходять злі помисли, вбивства, перелюбства, любодіяння, злодійство, лжесвідчення, хула. Це те, що оскверняє людину” (Мф. 15, 19-20).
Серце людське знаходиться у постійній дії: або воно у згоді з волею Божою, або під впливом диявола і гріховної плоті. В цій боротьбі перемагає чи людина, чи зла сила. Там, де живе Бог, там є Царство Боже. Тому Господь сказав: “Царство Боже всередині вас”.
З допомогою благодаті Божої ми самі створюємо в собі Царство Боже. Що це таке? Це такий стан душі, коли в ній панує святість, Божественне життя. Щомиті у нашому внутрішньому житті відбувається завоювання місця для Бога, для Його Царства. 
В боротьбі з лукавим у людському серці утверджується царювання Бога, тобто стан святого життя, який у сукупності і дає святість. В той же час лукавий намагається відвоювати собі місце в серці. Святість є протилежністю гріху. У нашому серці відбувається боротьба з гріхом; не з гріхом взагалі, а з окремими, конкретними його проявами, які людина перемагає і тим самим утверджує в собі Царство Боже.
Людина перемагає гріх не власною силою: “я зробив”, “я сказав”. Всяке добро – є справа Божа. Господь є Творець добра, а ми своїми зусиллями, подвигами, молитвою даємо місце для добра. Але диявол ніколи не залишає нас у спокої. Якщо він до Самого Христа насмілився підійти зі спокусами, то тим більше – до нас грішних. Одне тільки треба нам при цьому пам’ятати: що Бог ніколи не допустить спокушати людину більше, ніж вона може винести. Тому у сильного духом більше спокус, ніж у слабкого.
Всі ми живемо в людському середовищі, спілкуємось одне з одним і або взаємно наближаємось, або відштовхуємося. В спілкуванні з людьми ми або виконуємо заповіді Божі, або чинимо гріх, тобто переступаємо заповіді Божі. У суспільному житті розкривається наше внутрішнє життя. З своєї внутрішньої скарбниці – серця – ми виносимо або добро, або зло; а часто і те й інше, щоправда, неодночасно. Коли ми живемо самотньо, то у нашому серці можуть панувати різні гріховні настрої, але вони залишаються невидимими. Коли ж ми входимо у спілкування з іншими людьми, наші невидимі гріховні почуття стають видимими. Треба своєчасно подивитися у своє серце і звернутися по допомогу до Господа, щоб у серці запанували мир і благодать. Тоді й діла наші будуть добрими.
Бачите, як важливо мати добре серце! З цієї скарбниці людина завжди виносить добро. Таку людину майже всі люблять. Але є й інші, ті, що заздрять, ворогують, тому що серця цих людей злі. Там нема Царства Божого, там панує зла сила.
У Таїнстві Хрещення Господь очистив нас Духом Святим від прабатьківського гріха, але не звільнив нас від боротьби з гріхом і дияволом. Ця боротьба триває у кожній людині до смерті. І навіть після смерті боротьба за людські душі продовжується. Але це вже боротьба зовсім іншого характеру. Церква молиться за душі померлих, щоб визволити їх з пекла. Кінець цій боротьбі Господь покладе, коли у друге Своє пришестя відокремить зло від добра, і цим завершиться процес спасіння людського. 
Як сказав Христос Спаситель: “І підуть ці (грішники) на вічні муки, а праведники в життя вічне” (Мф. 25, 46).
У боротьбі з гріхом ніколи не треба впадати у відчай. Сама боротьба з гріхом уже є добро. Гірше тій людині, яка припинила боротьбу. Це означає, що гріх і диявол оволоділи нею. Але і це ще не кінець.
Бог може і духовно мертву людину оживити. Скільки є у цьому світі таких мерців?! Причому багато з них – християни, які свого часу прийняли Таїнство Хрещення, а потім гріховним життям осквернили свою білу одежу і після воскресіння для життя вічного знову духовно померли. Для них теж є надія – друге хрещення, яким є покаяння.
Благодать Божа діє в світі! Скільки вона привела до покаяння людей молодого й похилого віку, і навіть на смертному ложі!
Заклик Христа Спасителя після хрещення в Йордані лунає і тепер: “Покайтесь! Бо наблизилося Царство Боже”.
Богу нашому слава на віки віків. Амінь!

Коментарі


Ми у соцмережах

Mykolay Khrapach

Настоятель храму

Розклад богослужінь

  • Щонеділі - Божественна  Літургія  о 9-00
  • Напередодні в суботу - Всенічне бдіння о 17-00
  • Щосуботи - Божественна Літургія о 9-00
  • Напередодні - в п'ятницю  утреня о 17-00 
  • Крім того напередодні  двунадесятих та великих свят - всенічне бдіння о 17-00
  • У свята - Божественна Літургія о 9-00

Допомога церкві!

Допомога на розвиток і утримання церкві

Ваші запитання

отаман
розкажіть будь ласка чи вінчають другий раз. як проводиться розвінчання?
Четвер, 16 червня 2011
Алла
Здравствуйте, когда можно прийти на исповедь?
П'ятниця, 15 січня 2021
Юлія
Підкажіть будь ласка. Чи правда, що на хрестинах має бути лише золотий хрестик для дитинки? Чи можна срібний?
Субота, 02 квітня 2016