Свято-Покровська Церква, Полтава

"Свято-Покровський храм — перший храм, що побудований у Полтаві, після майже столітнього панування богоборчого режиму. Він постав на землях колишнього Покровського жіночого монастиря.  Будівництво церкви велось силами парафіян і було закінчено у 1996 році ... "

 

 

Господи Ісусе Христе  Боже  наш  збережи Україну   ,  українське воїнство і всіх людей  України в  час  тяжких  випробувань. 

«Вечері Твоєї Тайної,  Сину Божий,  причасником  мене  сьогодні  прийми...»

 Закінчився  Великий  Піст і   ми  вже  перебуваємо   у Страсому  тижні  продовжуючи  переживати  події  тих  давніх,  але  так близьких  нам  днів.  Днів   коли  Господь  проводив  свої  останні  тижні  та  дні  земного життя і  страждаємо   разом  з ним   несучи  свій  хрест  та  піднімаючись  на  Голгофу.  Ми  терпимо , плачемо,  інколи  падаємо  , але  встаємо  щоб у  своїй  вірі,  молитві  бути  поруч  у ті дні  коли  Господь пролив кров і  віддав  своє  життя  за  кожного з  нас  і  показам  нам  дорогу до спасіння  душі  і вічного  життя. 

Сьогодні  вже  Великий   Четвер – день  коли  відбулась   Велика  Вечеря в  якій  Господь  відкрив  нам  велике  таїнство Євхаристії ,  Причастя.    Під  час  євхаристії  ми   з’єднуємось  з  Христом очищаємось  від  гріха .  Господь  під час   Великого Таїнства   Пресвятого  Причастя  сам  приходить но  нас    і  ми  поєднуємось  з  ним.  Він  показав   Своє   найвище  священнодійство  як  Священик.

У цей день  на  вечірній  службі  в храмах  читається  Євангеліє  Страстей  Христових. Люди  моляться  з  запаленими  свічками і  несуть  світло  Боже  до  своїх  домівок,  як  символ  віри  та  захисту  від  гріха.   Господь  ніколи  не  залишає  віруючу  людину ,  запрошує  нас  причащатись  Плоті  і  Крові Його  зі  спільної  Чаші  яка позбавляє  нас  гріха і   об’єднує  всіх  християн.

Господь  закликає нас: « Це  чиніть  на  спомин  про  Мене, бо  кожного  разу, коли  споживаєте  хліб цей  і п’єте  Чашу  цю – звіщаєте  Мою  смерть,  визнаєте  Моє  воскресіння».

Велика  Страсна  п’ятниця – день  смерті  Ісуса  Христа . У церквах  влаштовується  символічний  гріб  Спасителя.  Посеред  церкви  покладаємо  плащаницю.  У цей  день  всі люди  повинні  стояти  на  колінах  перед  плащаницею. Бо  через  наші  гріхи  смерть   увійшла  в світ.  Через  злочини  людства  сталася голгофська  смерть  Спасителя. Щоб  спасти  нас  Ісус прийняв смерть на хресті.

І ось сьогодні, у пам’ять тої страшної великої події, Свята Православна Церква виносить нам на поклоніння Плащаницю. У цю велику П’ятницю все людство від Адама до останнього народженого на землі повинні стояти перед плащаницею на коліннях. Бо це їх гріхом, нашим гріхом, смерть увійшла у світ, злочинами людства була сотворена голгофська кара. Страшно усвідомлювати себе злочинцем, нестерпно бачити в собі винуватця смерті – вбивцю. І ось це – факт! Всі ми без винятку причетні до цієї смерті. Для нашого спасіння смертю спочив Христос Син людський. Хресною смертю Сина Божого потоптана смерть і милість Божа подається людям. Смерть віщає про невимовну справу, яку сотворив  Бог – Свята Трійця. Труна, прийнявши в себе джерело життя, стала живоносною і несе безмовну проповідь, і людство покликане почути її, щоб жити.

Сьогодні  брати і сестри, приносячи свій плач над плащаницею, як над могилою Господа нашого Ісуса Христа, пам’ятаймо  слова, сказані Господом учням перед початком страждань: «Якщо ви друзі мої, то дивіться, що б ніякий страх вас не віддалив від Мене»

У цей день ми будемо молитися  перед  святою плащаницею  тож  пам’ятаймо,  що подвиг Господа і Спасителя здійснений за кожного з нас, і за все людство. А  нам  потрібно бути гідними цього великого спокутного подвигу. Господь з Хреста, простягаючи до нас Свої руки, каже: «Прийдіть до Мене всі струджені та обтяжені, і Я заспокою Вас. Візьміть ярмо Моє на себе, і Навчіться від Мене, бо Я лагідний і смиренний серцем, і знайдете спокій душам вашим»

Давайте ж брати і  сестри  в ці священні хвилини спогадів про хресні страждання Спасителя нашого Ісуса Христа і поклоніння Його Пречистим ранам, від душі, від серця попросимо ж Господа створити в нас гідний плід  спасіння  наших душ та  перемогу над  ворогом супостатом.

 


Ми у соцмережах

Mykolay Khrapach

Настоятель храму

Розклад богослужінь

  • Щонеділі - Божественна  Літургія  о 9-00
  • Напередодні в суботу - Всенічне бдіння о 17-00
  • Щосуботи - Божественна Літургія о 9-00
  • Напередодні - в п'ятницю  утреня о 17-00 
  • Крім того напередодні  двунадесятих та великих свят - всенічне бдіння о 17-00
  • У свята - Божественна Літургія о 9-00

Допомога церкві!

Допомога на розвиток і утримання церкві

Ваші запитання

Вікторія
Добрий день! Скажіть, будь ласка, як правильно причащати трьохрічну дитину? Чи потрібно бути присутніми на сл...
П'ятниця, 24 лютого 2012
Алла
Здравствуйте, когда можно прийти на исповедь?
П'ятниця, 15 січня 2021
Андрій
Христос Воскрес!!! Таке прохання, я дуже хотів би знайти відео з проповідями митрополита Євсевія, цікавлюся ду...
Неділя, 15 квітня 2018