Свято-Покровська Церква, Полтава

"Свято-Покровський храм — перший храм, що побудований у Полтаві, після майже столітнього панування богоборчого режиму. Він постав на землях колишнього Покровського жіночого монастиря.  Будівництво церкви велось силами парафіян і було закінчено у 1996 році ... "

 

 

b_265_265_16777215_00_images_2021_cross_1.jpg

В  суботу  на  вечірнім  Богослужінні  на  третій  неділі   Великого  посту в  усіх  храмах   на  середину  виноситься  Хрест  для  поклоніння. Ми  наближаємось до  найтаємнішої  теми  християнської  віри -  розп”яття , страждання  і  смерті  Ісуса Христа.  Наближається   Велика  п’ятниця  і ми  чуємо  слова « сумна душа Моя  смертельно»,    потім  бачимо  страждання,  насміхання, побиття,  плювання,  самітність,  цвяхи в  руках  і  ногах. Ісус  всіма  залишений що  стверджують  слова « Боже   Мій,  Боже  Мій!  Навіщо   Ти  Мене  покинув?»

 Спаситель   доніс свій Хрест  до  кінця  аж  до  смерті  на  Хресті.  Важко нам  зрозуміти  цю  тайну  . На  зорі  християнства  апостол   Павло сказав  що  хрест  « для  іудеїв  спокуса, а для  елінів  божевілля ».    Сьогодні відволікаючись  від  своїх  земних  проблем  ми  звертаємо  погляд на Ісуса  Христа  на його страждання в  ту  ніч  жаху ,  зради і  самотноситі,  але  разом  з  тим  і  на  стан   перемоги,  радості  і любові.

Хрест  має  подвійне значення.  Для  одних  це  зброя  страти.  Знаряддя ганебної страти Господь Ісус Христос освятив Своїми стражданнями і Своєю Кров'ю, зробивши його знаряддям нашого спасіння. а  для  християн  це  символ віри і воскресіння.   Наш  хрест ,  мій хрест бо  «…хто  не  несе хрест  свій і  не  йде  слідом за  Мною,той  не  може  бути  Моїм  учеником.» . Під цим знаменням перемоги проходить усе життя християнина.

Ми, християни, повинні наслідувати Христову любов, бо саме Його любов до роду людського змусила Спасителя нести Хрест. Святий Іоан Золотоустий навчає: “Хрест Святий – це сила Божа, лікар хворих, хліб голодних та одяг для нагих”. Поклоняючись Чесному і Животворному Хресту, ми визнаємо, що це знак Божої любові і знаряддя жертовної смерті, на якому Син Божий приніс себе в жертву за гріхи світу.

Церква пригадує нам, що ми маємо сильну зброю в боротьбі з ворогами за своє спасіння, а тією зброєю є святий Хрест. І якраз цієї неділі Хрест виступає перед  нами, як знамено сили, знамено спасіння та знамено перемоги і тріумфу.

На хресті Спаситель світу звершив великий подвиг – спокутування і спасіння людей. Своїми хресними стражданнями.   Він дарував хресту особливу спасенну силу. Чесною кров’ю, пролитою на хресті за гріхи усього світу, Господь Ісус Христос окропив, благословив та освятив його.

Спаситель хрестом показав нам шлях до Царства Небесного та заповідав нам нести  хрест свій та іти за Ним шляхом самовідданої любові до Бога та ближніх.

Хрест  освятив всю вселенну.  Він розвіяв гріховну темряву і привернув світло. Він знищив смерть. Він зібрав народи зі сходу і заходу, півночі і півдня і з’єднав їх любов’ю в єдину   Святу Соборну Апостольську Церкву, в одну віру, в одне Хрещення.  Він зробив людей здатними до високих чесноти і подвижн ицького  чернечого життя.  А для всіх нас, хто прагне спасіння, він є «сила Божа».

Поклоняймося Чесному Животворящому Хресту Спасителя і з молитвою звернімося до Нього щоб Він Своєю всевладною благодаттю спрямував нас на спасенний шлях самовідданого служіння Йому та людям.

 

Коментарі


Ми у соцмережах

Mykolay Khrapach

Настоятель храму

Розклад богослужінь

  • Щонеділі - Божественна  Літургія  о 9-00
  • Напередодні в суботу - Всенічне бдіння о 17-00
  • Щосуботи - Божественна Літургія о 9-00
  • Напередодні - в п'ятницю  утреня о 17-00 
  • Крім того напередодні  двунадесятих та великих свят - всенічне бдіння о 17-00
  • У свята - Божественна Літургія о 9-00

Допомога церкві!

Допомога на розвиток і утримання церкві

Ваші запитання

Галина
Слава Богу отче! Якщо можна, поясніть мені одне місце із Святе. Письма, а саме Луки 5, 36-39. Там притчі про латку з ...
Понеділок, 13 серпня 2012
Юлія
Доброго дня. Скажіть будь-ласка, чому Московський патріархат не визнає нашої церкви
П'ятниця, 19 червня 2015
Олександр
Будь ласка, прокоментуйте інформацію, що з"явилася у ЗМІ щодо зникнення по всій землі світла з 21 грудня,
Неділя, 18 листопада 2012