Свято-Покровська Церква, Полтава

"Свято-Покровський храм — перший храм, що побудований у Полтаві, після майже столітнього панування богоборчого режиму. Він постав на землях колишнього Покровського жіночого монастиря.  Будівництво церкви велось силами парафіян і було закінчено у 1996 році ... "

 

 

b_265_265_16777215_00_images_2021_1288365_11339709webp_jpg_.jpgМи наблизилися до Великого Посту і стоїмо вже, як би на порозі цього великого часу, дарованого нам Матір’ю Церквою для нашого спасіння, для нашого виправлення, для нашого покаяння.

Великий піст даний нам для того, щоб в нас відбилося Царство Небесне. А Царство Небесне – це Царство любові.  Царство любові неможливо досягнути без уміння прощати, уміння бути милосердними навіть до своїх кривдників.

«А  коли  не  будете  прощати  людям  провин  їхніх,  то  і Отець  ваш  не простить вам  провин  ваших» (Мф.6.15). Ці  слова   ми  чуємо  перед  початком  Великого  посту.    Церква  закликає  нас  розпочати  подвиг  самозаглиблення,  внутрішнього  очищення,  покаяння  і  повернення  до  Бога  щоб розпочати  піст примирившись, звільнившись від  непорозумінь , образ.  Від  нашого  прощення  ближнього  залежить  і  прощення  нас Богом.

Є різне прощення.  Буває що  людина вчинить  нам якусь    неприємність і  ми  реагуємо  приблизно  так - ну що  з  неї  візьмеш, вона  не  заслуговує  навіть  на  мою  образу і тому  прощаю  її. Це  звичайно  не  є  прощенням .  Це  вияв  нашої  гордині,  зверхності  перед  людиною.

Інколи  ми  говоримо  нашому  кривднику  - я вас  пробачаю і  нічого  проти  вас не  маю ,  але  ніяких  стосунків  з  вами  підтримувати  не  буду,  викреслюю  вас  з  свого  життя.   Таке прощення   не  є виявом  любові  до  ближнього.  Щоб  зрозуміти  глибину справжнього   прощення  треба  почати  не  з  прощення  чужих  гріхів, а  з  прощення  наших  гріхів  Сином  Божим.  В цьому  мета  християнина - очиститися  від  гріха  через  покаяння.  А Бог  прощає  нам  тому,  що Він «так  полюбив  Бог  світ, що  віддав  Сина Свого Єдинородного , щоб  усякий  хто  вірує  в нього,  не  загинув,  а мав  життя вічне».               Людина Боже творіння, носить  образ Божий, за  неї  Ісус  помер  на  Хресті.  Щоб  простить  ближнього  треба  найперше   бачить   його   таким  яким  бачить  людину  Бог і  любить  її  як  своє  створіння.   Бо  молитва  Господня  нас  закликає:  « І прости  нам провини  наші  як  і ми  прощаємо  винуватцям  нашим»  .  Цими словами  молитви і  повинен  керуватися  християнин.  Христос Спаситель ще раз нагадує нам про те, що ми є дітьми Отця Небесного, Який хоче, щоб ми були подібні до Нього.  «Будьте досконалі, як досконалий Отець ваш Небесний» (Мф.5,48), у всьому намагайтеся наслідувати свого Отця, якщо хочете залишатися Його гідними дітьми.  А Він навчає навіть ворогам  прощати і  на  Хресті прощає тих хто Його  розпинає : “Отче, прости їм, бо не відають, що творять”.

Християнське  прощення  засновано  на  любові.. А  любов це ,  насамперед ,  є  віра  в  людину  в  її  Божий  образ.

До  прощення  і  покаяння  закликає  нас і молитва Єфрема  Сиріна  «дай  мені бачити провини   мої і не  осуджувати брата мого…» . В  прощенні  сила  перемагати  будь  яку  неможливість.

За  логікою  Євангелія прощення  потрібне не  скільки  прощеному,  скільки самому  прощаючому, бо  воно  вивищує  його і  приводить до   морального  відродження.

Брати і сестри! Приходить в наше життя благодатний, час покаяння, час роздумів над своїм життям та душею. Не будемо “їсти” один одного й це буде найкращий піст для нас перед очами Бога. Каймося за власні гріхи, молимось  як митар, каємось як блудний син і приймаймо Бога до наших сердець. І Він ввійде  до  нас як увійшов до дому Закхея. “Ось стою і стукаю” - промовляє Христос. Відкриймо  Йому  наші  серця : «Бо де скарб ваш, там буде і серце Ваше». Амінь.

 

Коментарі


Ми у соцмережах

Mykolay Khrapach

Настоятель храму

Розклад богослужінь

  • Щонеділі - Божественна  Літургія  о 9-00
  • Напередодні в суботу - Всенічне бдіння о 17-00
  • Щосуботи - Божественна Літургія о 9-00
  • Напередодні - в п'ятницю  утреня о 17-00 
  • Крім того напередодні  двунадесятих та великих свят - всенічне бдіння о 17-00
  • У свята - Божественна Літургія о 9-00

Допомога церкві!

Допомога на розвиток і утримання церкві

Ваші запитання

Юлія
Добрий день! Скажіть, будь-ласка, чи відповідають діти за гріхи батьків?
Вівторок, 05 лютого 2013
Вікторія
Добрий день! Скажіть, будь ласка, як правильно причащати трьохрічну дитину? Чи потрібно бути присутніми на сл...
П'ятниця, 24 лютого 2012
Олександр
Дуже хотілося б подивитись документальний фільм, про двадцятиріччя існування нашої Свято-покровської параф...
Неділя, 09 жовтня 2016