Свято-Покровська Церква, м. Полтава

"Свято-Покровський храм — перший храм, що побудований у Полтаві, після майже столітнього панування богоборчого режиму. Він постав на землях колишнього Покровського жіночого монастиря.  Будівництво церкви велось силами парафіян і було закінчено у 1996 році ... "

 

Спочила у Бозі  Надія Павлівна  Довгань...

b_265_265_16777215_00_images_DSC000111.jpgСпівочою притишеною молитвою в перший тиждень Великого Посту, зранена за довгі віки Миколаївська церква, проводжала свою вірну парафіянку і багаторічного регента церковного хору . В прощальну путь провести Надію Павлівну Довгань зійшлися парафіяни, рідні, знайомі. Заупокійну відправу провів архієпископ Федір з духовенством.

 

«Відійшла від нас Надія Павлівна,- сказав в прощальному слові протоієрей Миколай Храпач, - « щоб вознестися в небесні обителі, де перебувають праведники. Воістину життя Надії, є для нас прикладом. Її тяжке дитинство, непросте життя під час гонінь і переслідувань…У неї отцем Павлом було закладено найголовніше що має людина – це віру в Бога. Вона все життя своє пронесла цю віру з дитинства і до останнього свого подиху. Безумовно їй було непросто в багатьох ситуаціях тодішнього життя . Але віра допомагала пройти його достойно. І я знаю, як непросто було їй в ті часи. Непросто їй було завжди, тому що істинному християнинові у цьому житті не буває просто. Цей тернистий шлях, який веде до спасіння, до Бога, він переслідує кожну віруючу людину. Для нас втрата Надії Павлівни є втрата нашої вчительки, людини, яка присвятила своє життя служінню Богові. Вона була регентом, я не знаю, мабуть, п’ятдесят років з них, мабуть, двадцять п’ять в Макарівській церкві та не менше і в нашій.

Чому вчить життя Надії Павлівни нас? Вчить відданості Богові. Віруюча людина, яка з Богом у серці і в душі перемагає всі спокуси цього непростого, гріховного життя, яке оточує нас в цьому світі…зло безкінечне. Тільки віруюча людина може перемагати це все. І це для нас всіх приклад. Ми прийшли в церкву ще молодими, тому що до сорока було ще нам. Ми відчули підтримку Надії Павлівни; і типікони, і церковні книги, все в неї було. А в нас не було нічого. Ми починали з нуля. Вона завжди з доброю душею, з любов’ю допомагала з початку становлення Української Церкви. Ми повинні винести з її життя, як віра в Бога людину проводить у цьому житті і веде до спасіння. Іншою рисою, якої ми повинні вчитися в неї – це відданість Українській Церкві. Ви знаєте її батько, отець Павло, в цьому храмі багато років молився до Господа. Він був відданий священик Української Церкви першого і другого відродження. Він вклав їй оцю любов до нашої України, до нашої мови. Вона дуже швидко зрозуміла це, бо вона була в цій церкві і не зрадила, не дивлячись, я це знаю, повірте, на шалений тиск на неї, вона пройшла до кінця. Залишилася вірною Українській Церкві. Бо як можна бути невірною Українській Церкві, коли ти живеш на цій землі, розмовляєш її мовою,а хтось приходе і навчає молитися… ні не іншим Богам, але по іншому. Для нас це теж є приклад. ЇЇ життя ще треба, мені здається, ще дослідити і описати, щоб залишилося її праця, її подвиг у нас тут на Полтавщині і не тільки. Ця родина особлива, я знаю і отця Михаїла, і його сина, отця Георгія, ця родина вийшла із тої ж купелі отця Павла. Втрата матері це велика трагедія, тому висловлюю свої співчуття всім рідним, родичам. Прийміть мої найщиріші співчуття.

«Сьогодні боляче прощатися з Надією Павлівною, але ми віримо, що Господь за цей її подвиг земний, прийме її в небесні обителі. Наша молитва сьогодні потрібна їй і всім нам, тому що молитва підносить всіх до Бога, молитва є основою життя християнина. Нехай же Господь рабу божу Надію прийме в свої небесні обителі і оселить її серед праведників», - закінчив священик і став на коліна в останньому прощанні з вірною християнкою.

«Царство Небесне, життя безконечне, вічний спокій…», - по особливому цього разу звучали слова з уст співців Миколаївської церкви, коли проводжали з храму свого багаторічного наставника.

 

Записав Олександр Ільченко

Коментарі


Розклад богослужінь

  • Щонеділі - Божественна  Літургія  о 9-00
  • Напередодні в суботу - Всенічне бдіння о 17-00
  • Щосуботи - Божественна Літургія о 9-00
  • Напередодні - в п'ятницю  утреня о 17-00 
  • Крім того напередодні  двунадесятих та великих свят - всенічне бдіння о 17-00
  • У свята - Божественна Літургія о 9-0

 У седмічні дні  Великого Посту з розкладом  Богослужінь  можна ознайомитиcь на дошці об'яв у храмі.

Нашою парафією  створено  електронний варіант псалтиря і молитвослова. Дивись тут  ПСАЛТИР і МОЛИТОВНИК   Скачуйте  на  Гугел плай

Ваші запитання

Володя
Слава Ісусу Христу! Чи можна топити малих кошенят, якщо немає можливості їх утримувати, а сама кішка досить ча...
Неділя, 14 серпня 2011
отаман
розкажіть будь ласка чи вінчають другий раз. як проводиться розвінчання?
Четвер, 16 червня 2011
Григорян
Здравствуйте, около месяца назад состоялась покупка подержаного автомобиля ( побывавшего в ДТП) Автомобиль ...
Четвер, 31 березня 2016
Галина
Слава Богу отче! Якщо можна, поясніть мені одне місце із Святе. Письма, а саме Луки 5, 36-39. Там притчі про латку з ...
Понеділок, 13 серпня 2012