Свято-Покровська Церква, м. Полтава

"Свято-Покровський храм — перший храм, що побудований у Полтаві, після майже столітнього панування богоборчого режиму. Він постав на землях колишнього Покровського жіночого монастиря.
 Будівництво церкви велось силами парафіян і було закінчено у 1996 році ... "

 

 

 

107243542.jpgУ цьому році іконою свята пияцтва і розпусти став змій.

Прийнявши в райському саду образ змія, сатана досі заграє з нами в цьому образі. За Божественного вироком, харчуючись прахом нечистот людських гріхів і пристрастей в усі дні свого життя, намагається жалити нас в п'яту (ср.: Побут. 3: 14-15). «Він був душогуб споконвіку, і не встояв в правді, бо немає в нім правди. Коли говорить неправду, то говорить своє, бо він неправдомовець і батько неправди» (Ін. 8: 44).

 

Той древній змій, який в раю спокусив наших пращурів і всю історію людську, намагався захопити в погибель всіх їх нащадків, прагне нині хитрістю викрасти ту славу, і честь, якій гідний один Бог всемогутній Владика всесвіту, Творець часу і простору. Цей змій вчить людей створювати і тиражувати у величезній кількості ікони зі своїм зображенням - із зображенням того звіра, чий образ він колись сприйняв в раю. 

І найсумніше, що на цей обман спокусилися і деякі християни, забуваючи, що нам дана «влада наступати на змій та скорпіонів, і на всю силу ворожу» (Лк. 10: 19). Ті, хто повинен бути світлом світу, сяяти, як зірки, сповіщаючи  світу Боже Царство, уготоване людині перш створення світу. Вони, захоплюючись диявольскою оманою, разом з богоборчим світом оспівують хвалу змію. Святкують його, друкують на листівках, прикрашають зображеннями змій свої житла, їх запускають у небо, вішають фігурки змій на ялинки, вбираються зміями...

Вони не замислюються над тим, що Господь Вседержитель, відродив їх до Життя Вічного Своїми стражданнями і смертю, що володіє всією повнотою влади у всесвіті, піклується про них, як пастир добрий - про кожну свою вівцю, підтримує їх Своїми пробитими цвяхами руками... Він не дозволить так просто йти на погибель тим, яких Він викупив Своєю кров'ю, і буде карати їх. 

Колись на шляху в Землю обітовану Ізраїльський народ став байдужим «і говорив народ проти Бога і проти Мойсея: навіщо ви вивели нас із Єгипту, щоб померти в пустині, бо тут немає ні хліба, ні води, і нам спротивилася ця непридатна їжа. І Господь послав на народу отруйних зміїв,  і померло багато народу . І прийшов народ до Мойсея, говорячи: ми згрішили, що говорили проти Господа, і проти тебе; помолися Господу, щоб Він віддалив від нас зміїв. І помолився Мойсей до Господа за народ. І сказав Господь до Мойсея: зроби собі мідного змія (символ Христа) і вистав його на прапор, і коли вкусить змій кого небудь то ужалений, глянувши на нього, залишиться живий. І зробив Мойсей мідного змія і виставив його на прапор, і коли змій кусав людину, глянувши на мідного змія,  вона залишалася живою»

 Це чудесне зцілення було прообразом того, як Спаситель знищив владу стародавнього змія-сатани, зневаживши смертю смерть: «І, як Мойсей підніс змія в пустині, так мусить піднесений бути й Син Людський, щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, але мав життя вічне»

У Книзі пророка Даниїла описується дракон, якого вавілоняни обожнювали, поклонялися йому та приносили жертви. «Був на тому місці великий дракон, і вавілоняни шанували його. Данило сказав: Господеві, Богові моєму поклоняюся, бо Він Бог живий. Але ти, царю, дай мені раду, і я знищу дракона без меча і жезла. Цар сказав: даю тобі. Тоді Даниїл взяв смоли, жиру і волосся, зварив це разом і, зробивши з цього ком, кинув його в пащу драконові, і дракон загинув. І сказав Данило: ось ваші святині!

Слово Боже багаторазово говорить про перемогу над змієм:

Пс. 90: 13: «На аспіда і василіска наступиш; потопчеш лева і змія»;

Іс. 27: 1: «У той день ударить Господь мечем Своїм важким, великим та міцним, змія що біжить, і звивається, і вб'є морське чудовисько»;

Об'явл. 12: 9: «І скинений був змій великий, вуж стародавній, що зветься диявол і сатана, заволодівши  всім світом, додолу він скинений, і його анголи були скинені з ним».

Адже долю змія можемо розділити і ми, якщо будемо йому наслідувати. «Змії, кодло гадюче, як ви втечете від осуду в пекло?» (Мт. 23: 33).

Для християнина немає нічого поганого в тому, щоб відсвяткувати настання Нового року від Різдва Христового. Але прославляти в цей день треба не безликий календарний факт і тим більше не присвоєний йому образ змія, тобто ікону диявола, а потрібно прославляти Владику часу і простору - ось Хто винуватець торжества! А як прославляти? Як святкувати? Як можна прославити Того, Хто ні в чому не потребує, Хто самодостатній, Хто має повноту життя в Собі?

Прославити Його можна і порадувати Його можна своєю вірою, своїм життям по вірі, своєю молитвою, і Він, як люблячий Батько наш небесний, дарує нам у Новому році радість і світ.

Але нелегко в цей день зосередитися на молитві. У п'яному угарі, розмахуючи надувними гумовими зміями, за столом або під столом, прославляючи змія в союзі з «зеленим змієм», люди не тільки гублять себе, але і прагнуть залучити до це християн.

Ось опис пияцтва, розказаного Святим Духом устами  премудрого Соломона три тисячоліття тому: «У кого виття? у кого стогін? у кого сварки? у кого горе? у кого рани без причини? у кого червоні очі? У тих, які довго сидять за вином, які приходять відшукувати вина приправленого. Не дивись на вино, як воно червоніє, як воно іскриться в чаші: згодом, як змій, воно вкусить, і вкусить, як аспід; очі твої будуть дивитися на чужих дружин, і в серці твоїм заговорить розпуста, і ти будеш, як сплячий серед моря і як сплячий на вершині щогли. І скажеш: “били мене, мені не було боляче; штовхали мене, я не відчував. Коли прокинуся, знову буду шукати того ж”» (Притч. 23: 29-35). Чи не правда, картина до болю знайома, особливо 1 січня? Немов твір «Як я зустрів Новий рік». Тим більше дивно, що багато які надходять таким чином вважають, що «як рік зустрінеш, так його і проведеш».

Як втекти християнину з цього світу? Як не піти на раду безбожних? Як не стати на шлях грішних?

Є така можливість! Приходьте на Божественну літургію. Беручи участь у Євхаристії (що в перекладі з грецького означає «подяка». моліться за всіх заблуканих, та зловживаючи алкоголем. Ми, християни, будемо нести благий і легкий тягар молитви, об'єднавшись навколо Чаші з Тілом та Кров'ю Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа - істиною їжі і істинного пиття.

І хай серед загального похмільного синдрому і післяноворічної зневіри ми будемо світлом світу, закликаючи людей одуматися і в останні дні перед Різдвом Христовим підготуватися до цього дійсно великого свята!

 

 

 

Коментарі


Ваші запитання

Володя
Слава Ісусу Христу! Чи можна топити малих кошенят, якщо немає можливості їх утримувати, а сама кішка досить ча...
Неділя, 14 серпня 2011
Юлія
Добрий день! Скажіть, будь-ласка, чи відповідають діти за гріхи батьків?
Вівторок, 05 лютого 2013
Вікторія
Добрий день! Скажіть, будь ласка, як правильно причащати трьохрічну дитину? Чи потрібно бути присутніми на сл...
П'ятниця, 24 лютого 2012
Олександр
Дуже хотілося б подивитись документальний фільм, про двадцятиріччя існування нашої Свято-покровської параф...
Неділя, 09 жовтня 2016