Свято-Покровська Церква, м. Полтава

"Свято-Покровський храм — перший храм, що побудований у Полтаві, після майже столітнього панування богоборчого режиму. Він постав на землях колишнього Покровського жіночого монастиря.  Будівництво церкви велось силами парафіян і було закінчено у 1996 році ... "

 

Всі святі моліть  Бога  за нас! 

1275845634_ikona-vsikh-ukrayinskikh-svjatikh-malijj-rozmir.jpg Православна  церква живе  за  помісним  принципом, тобто  у  кожній  державі  існує  окрема  помісна  церква   яку  очолює   предстоятель  церкви  чи  то  патріарх,  чи  митрополит. Вона  керується   Апостольськими  Правилами  та  Церковними  Канонами . Всі Помісні церкви є  єдиними у сповіданні  Віри бо  віра  у них єдина .  Главою  Церкви є  Господь  наш  Ісус  Христос. Кожна   Церква  вшановує  всіх  святих    Вселенської  Православної  Церкви .

Але  в  кожній  церкві є  святі  які  вийшли з їх  землі  і    шануються  всім  Православним світом  .  Окрім цього є місцево  шановані  святі  яких  вшановує  кожна  Помісна  Церква.

У першу  неділі  після  Тройці  Церква  згадує всіх  святих старозавітних  та новозавітних які засяяли  на  небесному  небозводі  своїми  подвигами. Святий Кирило Єрусалимський говорить, що в часі святої Літургії після освячення "ми згадуємо тих, що відійшли перед нами, найперше, патріархів, пророків, апостолів, мучеників, щоб за їхніми молитвами і заступництвом Бог прийняв наші молитви, а відтак святих отців і святителів, що спочили перед нами...»

В другу  неділю після  Тройці  кожна  Церква  вшановує  святих  своєї  землі. Українська  Православна Церква згадує  своїх  святих, для  якої вони трудились, жертвували своє майно, життя і працю. Численний ряд борців за Святу Церкву, великих подвижників, учителів, проповідників, мучеників, що своїм героїчним життям залишили  нам гідний приклад до наслідування. Душі їхні перейшли до Царства Небесного і сьогодні своїми молитвами вимолюють для нас Божу ласку. Наш церковний календар має на кожний день року одного або й кілька святих. Та є дуже багато святих на  небі, чиїх імен нема в церковному календарі, про них ніхто не знає, а їхні імена записані тільки в небесних книгах. Отже, свята Церква всім святим, що на небі, відомим і невідомим, віддає належну пошану. Святий Іван Богослов в об'явлені пише: «…Велика  кількість  людей, яких  ніхто  не  міг  перелічити , з  усіх  племен і колін, і народів і людей, стояли  перед  престолом  і перед Агнцем у  білому  одязі  і з  пальмовим віттям в  руках своїх. І викликували  гучним  голосом , кажучи:  спасіння  Богові  нашому , що  сидить на  престолі, і  Агнцеві (Одк. 7.9-11). Це і були  святі  відомі і невідомі, які своїм праведним життям на землі вибілили свою небесну одежу і удостоїлися найпочеснішого місця в небі – біля самого престолу Божого.

Святий апостол Павло прирівнює їх до великої кількості свідків, яких Бог зберіг для нас, щоб ми наслідували їх життя, осягнули досконалість: «Часу не вистачить мені, коли схочу розповідати про Гедеона, Самсона, Давида, Самуїла та пророків і всіх тих, хто загинув у муках, зазнавав наруг та бичувань, кайданів і в'язниць - їх каменовано, розпилювано, їх допитували. Вони вмирали, вбиті мечем. Тинялися в овечих та козлячих шкурах, - збідовані, гноблені, кривджені. Вони блукали пустелями, горами, переховувалися в печерах та земних вертепах» (Євр. 12.32-35).

Особливу уваги ми приділяємо святим, що вийшли з нашого народу або на нашій землі здобували честь і спасіння у Господі. Своїми, рідними і близькими вони є тому, що подвигами своїми засвідчали, що український народ був і є здатний трудитися для Божої слави. Імена таких святих записані золотими літерами на небі і в історії нашого народу. Тому нашим прямим обов'язком є пишитись ними бо  вони  жили і творили  свій  подвиг  перед  Богом на  нашій  землі, вони  глибоко  розуміють  нас  і по  особливому моляться  за  нас.

Прославляючи святих, ми прославляємо Бога, бо вшанування святих приводить до прославлення Бога. Святі не стали такими по  своїй  волі, але вони і їхня святість є справою Божої благодаті за їх молитву, працю для  Церкви, для Христа. Шануємо святих як Божих слуг, як наших небесних покровителів, які нас оберігають і у Бога випрошують нам прощення гріхів і небесну благодать.

Ми зобов'язані не тільки шанувати святих і до них звертатися, але наслідувати їх життя і святість. До святості покликані всі християни силою святого таїнства хрещення. Кожна людина, може бути святою й зобов'язана прагнути святості. До всіх нас взиває Господь наш Ісус Христос: "Тож будьте досконалі, як Отець ваш небесний досконалий" (Мф. 5, 48). І святий апостол Павло пригадує нам про обов'язок святості: "Це ж саме воля Божа — святість ваша" (1 Сол. 4, 3).

Що таке святість? Святість — це життя за Божими і церковними заповідями, це щоденне виконання Божої волі, це терпеливе несіння свого хреста, або коротко: святість це життя за  вченням  Христа , за  єванглієм. Євангеліє це дорога до неба, це життя чисте і непорочне, невинне, святе, в якому смертна людина прагне до того, щоб ревнувати з небесними ангелами. Євангеліє це хресна дорога на гору Голгофу.

Особливо радісно стає на серці кожного українця, коли він вряди-годи впізнає тих, чиї чесноти і свідчення є особливо близькими йому за духом, бо їхнє життя і діяльність по-особливому пов'язані плоттю і кров'ю з нашим народом, його історією, культурою та релігійним переживанням, нашою традицією. Ось і сьогодні згадуємо, прохаючи про заступництво перед престолом Всевишнього у наших болях та немочах святих рівноапостольних великих  Київських князів і просвітителів української землі Володимира та Ольгу, стовпів віри й славетних воїнів Христових, засновників українського чернецтва преподобних Антонія і Феодосія та всіх Києво-Печерських  святих , світочів смирення, побожності, миру, справедливості та непротивлення злу страдників Бориса і Гліба,Ірва Почаївського  та  почаївських  святих,  Іоана  Святогорського та  Святогорських  святих, наших князів Ярослава  Мудрого  , Констянтина  Острожського,святиелів  Макарія Митрополита  Київського, Петра  Могилу і всіх  інших  святителів, новомучеників 20  століття і  всіх святих нашої  Української  Землі..

Число українських святих дійсно велике. Серед них знайдемо й мучеників, що життя своє віддали за віру Христову, і рівноапостольних, що ширили цю віру, і Святителів - Єпископів, що відзначилися взірцевим християнським життям або прославились як славні місіонери, котрі серед поган розпалювали світло віри у Христа, і священномучеників (єпископів і священиків), що прийняли мученицький вінець за поширення віри Христової, і сповідників, що за віру терпіли муки й страждання, й велике число преподобних, що своїми чернечими подвигами догодили Богові. Серед них було багато затворників, що перебували у затворі, тобто замикалися в печері й засипали вхід до неї, лишаючи лише отвір для одержування необхідної їжі, або замикалися в невеликій келії в монастирях, щоб на самоті віддаватися молитві й роздумуванням про Бога. Було в нас багато і посників, що в пості й молитві проводили час. Інші преподобні брали на себе подвиг мовчання, ще інші - тяжкої праці, а ще інші служили ближнім своїм у світі, наставляючи їх на добру дорогу. Маємо й преподобномучеників, ченців, що прийняли мучеництво від рук поган або й своїх недобрих людей. Серед українських святих є ряд князів страстотерпців, що невинно терпіли страждання і переносили їх з терпеливістю й надією на Бога. Маємо ряд благовірних князів, що своїм благочестивим життям здобули вічну славу у Бога.

А що вже говорити про тих наших сучасників, які в побуті й на роботі, у родинному житті чи в приятельських і добросусідських стосунках, серед небезпек і терпінь спокійно живуть і трудяться з любов'ю, радістю, миром, терпеливістю, милосердям, вірою, лагідністю і поміркованістю. Ось  вони  і  йдуть   важкою  дорогою  спасіння переборюючи труднощі беручи  за  приклад  життя святих і  самого  Господа. Тому так важливо сьогодні нам, християнам України третього тисячоліття, йти за Христом і "поводитися, як діти світла", пам'ятати, що сьогоднішнім торжеством Господь перекидає до наших сердець ще один місток через прірву гріха, яка відділяє нас від Його святости, укріплюючи нас і заохочуючи сміливо ступати тим вузьким шляхом досконалости, що його проторили нам сотні і тисячі наших відомих і невідомих братів-співучасників Його благодаті.

"Величаємо вас, апостоли, мученики, пророки і всі святі, і шануємо святу пам'ять вашу,бо ви молите за нас Христа Бога нашого".

Прот. Миколай Храпач


Коментарі


Ваші запитання

Олександр
Дуже хотілося б подивитись документальний фільм, про двадцятиріччя існування нашої Свято-покровської параф...
Неділя, 09 жовтня 2016
Юлія
Підкажіть будь ласка. Чи правда, що на хрестинах має бути лише золотий хрестик для дитинки? Чи можна срібний?
Субота, 02 квітня 2016
Григорян
Здравствуйте, около месяца назад состоялась покупка подержаного автомобиля ( побывавшего в ДТП) Автомобиль ...
Четвер, 31 березня 2016
Нимфетка69
Недавно затрагивался вопрос о Геях, а какова политика церкви касательно лес**янок?
Четвер, 31 березня 2016