Свято-Покровська Церква, м. Полтава

"Свято-Покровський храм — перший храм, що побудований у Полтаві, після майже столітнього панування богоборчого режиму. Він постав на землях колишнього Покровського жіночого монастиря.
 Будівництво церкви велось силами парафіян і було закінчено у 1996 році ... "

Наскільки милосердний і велелюбний Господь! Він готовий все і всім простити й терпляче чекає нашого на вернення, нашого щирого покаяння. Не кількість гріхів і тяжкість їх губить нас, а нерозкаяне  життя наше. Губить нас те, що ми відкладаємо своє покаяння, як кажуть, в дальній ящик. Ось за це й гнівається на нас Господь. Св. апостол Павло пише: «Але через жорстокість свою й нерозкаяність серця збираєш собі гнів на день гніву та об'явлення справедливого суду Бога, що кожному віддасть за його вчинками» (Рим 2, 5-6).

Господу хочеться всіх врятувати і дарувати всім вічне блаженство, а ми противимось, живемо в своїх гріхах і на покаяння дивимося крізь пальці. Зла сила різними способами відволікає від покаяння, але найчастіше покаяння відкладають через недбальство і помилковий  сором. Але ж відверто кажучи, треба соромитися і боятися грішити, а коли вже гріх досконалий, тоді треба відкрити його і зізнатися в ньому, бо рано чи пізно гріх виявиться, якщо не в цьому житті, то в майбутньому і тоді буде страшно і соромно не тільки через гріх, скільки від нерозумної сором.

Бути грішником - це загальне нещастя. Немає жодної людини без гріха. Один тільки Бог безгрішний. Якщо людина не ділом грішить, то словом, якщо не словом, то помислом. Ми зачаті в беззаконні і народжуємося в гріхах, так що в самій природі своєї ми розтлінні , тому слабкі, немічні, жагучі, наміри на все зле, про всяк гріх, так що не треба соромитися каятися.

Є такі християни, які не каються і не причащаються з іншої причини. Вони забули про милосердя Боже і про покаяння і міркують: мовляв, я такий великий грішник, що Господь ні за що мені не простить. Це вже відчай - смертний гріх. Ніколи не треба забувати, що немає гріха непрощеного, крім гріха нерозкаяного, тобто немає такого гріха, який би Господь не простив, якщо людина в ньому кається.

Найстрашніше ж - це коли людина  не має потреби в покаянні, загордившись в собі, що вона праведна  і що врятується  без покаяння.  Як би ми не жили праведно і свято, ми не можемо зовсім не грішити, поки живемо в тілі, і тому нас ніколи не повинно залишати почуття покаяння. Розумом своїм ми завжди повинні тримати себе в пеклі, тобто щиро повинні вважати себе гірше всіх і гідними пекла, але тільки не впадати у відчай.

Господь не входить в серце людське, поки воно повністю не очиститься покаянням. І тільки коли людина зізнається в своєму беззаконні, хоч і в малих гріхах, коли назавжди залишить гріхи свої і в той же час буде вважати себе великим грішником, тільки тоді Господь відвідає серце і наповнить його світлом, радістю і любов'ю.

Зазвичай людина намагається применшити гріх свій і представити його менш гідним осуду, ніж він є насправді, і тим шкодить душі своїй. Адже гріх - це єдина причина, яка віддаляє нас від Бога і відгороджує від нас Його любов. Значить, щоб наблизитися до Бога, треба в своїй уяві не применшувати гріх і згубну дію його, а навпаки, треба уявити його в найчорніших фарбах. Треба уявити, що будь-який гріх, як великий, так і малий, веде до вічної загибелі. По суті справи так воно і є.

Гріх перед обличчям Бога є гидота, і Господь відвертається від кожного, хто робить гріх. Господь вимагає і від нас, християн, щоб ми були святими, щоб ми жили свято, наслідуючи Його у всьому.

Покаяння - це основа нашого спасіння, тому нехтувати ним не можна. Святе Таїнство покаяння є купіль, в якій грішник очищається для неба. При хрещенні ми народжуємося водою і Духом Святим, при покаянні ми відроджуємося сльозами і Духом Святим.

Покаяння - це повернення до кращого, це початок святого і непорочного життя. У кого є віра і справжнє, щире покаяння, в тому, значить, є і рішучість залишити гріх, на тому перебуває благодать Господа нашого Ісуса Христа, що очищає гріхи через духовних пастирів.

Преподобний Єфрем сиріянин так говорить: «Каяття є велике горнило, яке приймає в себе мідь і втілює її в золото, бере свинець і віддає срібло».

Для підтримки і посилення цього почуття Церква дає руку допомоги, направляє людину на шлях Таїнства очищення в гріхах своїх. Це таїнство відсікає від людини гріховну частину  його душі. Таїнством цим знищується минуле, ним  знищується відчай.

Отже, милосердний Господь прощає всякий гріх, тому не треба впадати у відчай, не треба соромитися висловлювати свої гріхи і не треба применшувати їх, а треба зі сльозами каятися, і Господь простить їх.

Бажаючий приступити до Таїнства покаяння і до Таїнства Причастя готується говінням, тобто молитвою і постом. Каяття в гріхах він висловлює зі страхом перед священиком словесною сповіддю або пише на папері, якщо сповідник глухонімий, та з інших причин. Через  священика сповідник отримує прощення гріхів. Іноді священик накладає на нього покуту, тобто покарання за великий гріх.

Найважливішим моментом Таїнства є читання священиком ї молитви відпущення, коли він кінець єпитрахилі  покладає на голову  того що кається.

Всім нам хочеться врятуватися, але мало хто думає і по-справжньому дбає про своє спасіння. У раю всім хочеться бути, а працювати і принести добрі плоди для свого спасіння часто не вдається з різних  причин.  Ось тому-то справа спасіння і не посувається вперед. Мало хто швидко зростає духовно, бажання врятуватися у багатьох так і залишається бажанням, на словах ... А Господу не слова потрібні, а справи!

Кожен знає, що тільки вузький, тернистий і скорботний шлях веде до спасіння, а широкий і просторий шлях зі своїм гріховним бажанням веде до погибелі. Але по своїй безпечності люди забувають про це. Гріх солодкий і захоплюючий, і майже всі віддаються йому охоче без роздуму, без міркування, не хочуть подумати про наслідки гріха, але ж кожен з нас знає, які жахливі наслідки бувають за гріхи в цьому житті: хвороби, скорботи, всілякого роду напасті. У майбутньому ж, загробному, житті  за нерозкаяний гріх душа перебуває  у пеклі.


Коментарі


Ваші запитання

Андрій
Христос Воскрес!!! Таке прохання, я дуже хотів би знайти відео з проповідями митрополита Євсевія, цікавлюся ду...
Неділя, 15 квітня 2018
Юлія
Підкажіть будь ласка. Чи правда, що на хрестинах має бути лише золотий хрестик для дитинки? Чи можна срібний?
Субота, 02 квітня 2016
валентина
Доброго дня! Зараз в ЗМІ на СТБ програма "Битва екстрасенсів" набуває широкої популярності, їдуть в Укра...
Субота, 26 квітня 2014
Юлія
Доброго дня. Скажіть будь-ласка, чому Московський патріархат не визнає нашої церкви
П'ятниця, 19 червня 2015