Свято-Покровська Церква, м. Полтава

"Свято-Покровський храм — перший храм, що побудований у Полтаві, після майже столітнього панування богоборчого режиму. Він постав на землях колишнього Покровського жіночого монастиря.
 Будівництво церкви велось силами парафіян і було закінчено у 1996 році ... "

Великий  піст з 11.03 по 21.04. Страсна  седмиця з 22.04 по 27.04.  28 квітня  Світле  Христове  Воскресіння.

b_265_265_16777215_00_images_9_n.jpgХотілось у цей піст нагадати про важливість молитви християнина.

Багато хто з людей не знає, що таке Богомислення, що таке внутрішня молитва. Вони думають, що такими лиш молитвами можна спастися, які написані в церковних книгах, і ними тільки треба молитися.

 

 Природа людини подвійна – тілесна та духовна, так само, як і людина розрізняється зовнішня та внутрішня. Подвійна буває й молитва: зовнішня та внутрішня, яка явно звершується і таємно, спільна та усамітнена, обов’язкова та добровільна.

Явно звершувана за церковним уставом, обов’язкова, спільна молитва має свої часи – полунощницю, утреню, часи, літургію, вечірню, повечер’я. На цю молитву віруючі закликаються дзвоном – така належна данина щоденно воздається Цареві Небесному.

 Потаємно ж звершувана, вільна молитва буває без будь-якого спонукання зовні, при відповідному настроєнні духу і в будь-який час. Церковна молитва має визначене число псалмів, тропарів, канонів та інших пісноспівів та дій єрейських, а таємна і довільна молитва не визначається ні часом, ні числом по клонів, молиться ж кожен, скільки хоче, іноді коротко, іноді тривало. Церковна молитва устами і в голос про мовляється, а ця умом тільки. Церковна стоячи з вершується, а ця і сидячи, і в ліжку – коли тільки випаде звести ум свій до Бога. Спільна молитва відбувається в храмі чи іноді в домі, де декілька чоловік збираються для молитви, а ця усамітнено звершується в зачиненій кімнаті за словом Господнім: коли молишся, увійди у свою кімнату, зачини за собою двері й молись Отцеві твоєму, що перебуває в тайні (Мт. 6, 6).

Будь-яка молитва, і спільна, і усамітнена, є звертанням ума і помислів до Бога. Молитися – означає стояти умом своїм перед Богом, мисленно вглядатися в Нього, з благоговійним страхом і надією розмовляти з Ним, зібравши всі помисли та відклавши всі житейські клопоти.

Це зведення ума до Бога і заглиблення в Нього може бути досягнуте і в храмі, і в дома. Сама собою ця внутрішня молитва не вимагає мови, не шукає книги, а потребує тільки само зібраності духу. Тому й Христос в Євангелії сказав: бо Царство Боже є між вами (Лк. 17, 21). Чи, як говорить преподобний Макарій Єгипетський: ” Серце – мала по судина, але в ній поміщаються всі речі – там Бог, там Ангели, там життя і Царство, там скарби благодаті”. Ось в цій внутрішній сердечній клітці більше, ніж між дерев’яними і кам’яними стінами, й потрібно частіше зачинятися людині і, зібравши всі помисли свої, молитися Богові потай, теплотою духа і вірою живою, щоб вирости в “мужа досконалого”.

Щоб збудити в серці Божественну любов, щоб з’єднатися з Богом союзом любові, потрібно часто молитися, зводячи ум свій до Бога. Як дрова збільшують полум’я вогню, так само заглиблена молитва збуджує в серці Божественну любов, яка, коли запалає, зігріває цілу внутрішню людину, просвічує та навчає і приносить їй духовну насолоду.

Слід пам’ятати й те, що молитва, вимовлена тільки устами без участі ума і серця, нічого не значить. Яка насправді користь молитися тільки голосом, якщо ум не слухає молитву, а мріє про щось інше? Яка користь багато наговорити язиком, а умом не розуміти вимовленого? Коли ти виспівуєш з усіх сил, в той час як ум розважається помислами, – не принесе така молитва нічого, і залишиться безплідною, і Бог її не почує. Молитва без уваги і розчулення є як кадильниця, яка бряжчить без вогню і ладану. Як ти бажаєш бути почутим Богом, а сам себе не чуєш, не слухаєш? Як хочеш, щоб Бог пам’ятав про тебе під час молитви, ти ж сам про себе не пам’ятаєш? Святий апостол каже: Буду молитися духом, а й розумом буду молитись (1 Кор. 14, 15).

Сердечна і зосереджена молитва буває теплішою і кориснішою, якщо вона коротка, але часто звершувана, ніж тривала. Правда, й тривала буває дуже корисною, але більше для досконалих людей, ніж для початківців, які вчаться молитися. В таких ум при тривалій молитві не може довго стояти перед Богом, а розважається сторонніми мріями, теплота духу швидко в ньому остигає, і буває це не молитва, а збентеження ума, який захоплюється помислами туди й сюди. Коротка ж, але часта молитва, коли, хоч і ненадовго, ум заглиблюється в Бозі, може з вершуватися гарячіше, старанніше. Одне слово митаря умилостивило Бога, і один теплий вислів врятував розбійника.

А як же апостол каже: Моліться без перерви (1 Сол. 5, 17)? Без перерви тут означає часто, а не безперервно. Безперервно, і вдень, і в ночі бути на молитві неможливо. Й інші справи вимагають часу – турботи про необхідне, управління домом, прийняття їжі й пиття, спокій і сон. Отже, часта, але коротка молитва твоя нехай буде без зайвих слів, як і Златоуст повчає: “Хто зайве говорить в молитві, не молиться, а празнословить”. (На послання до Ефес.). Гарно й апостол сказав: волію п’ять слів розумом моїм сказати…, ніж десять тисяч слів мовами (1 Кор. 14, 19), тобто, краще мені коротку молитву до Бога звершити з увагою, ніж словами без уваги наповнювати впусту повітря.

 

Отже, християнська душе! Візьмися потроху за вивчання молитви; почни ж в ім’я Господнє, бо все, що ви робите, словом чи ділом, все чиніть в ім’я Господа Ісуса (Кол. 3, 17), тобто, робіть з добрим наміром, намагаючись шукати не так своєї, хоч і духовної, користі, як слави Божої, нехай в усіх наших словах, ділах та помислах прославляється ім’я Господа Спаса нашого.

Прот. М.Х.

Коментарі


Ваші запитання

Юлія
Підкажіть будь ласка. Чи правда, що на хрестинах має бути лише золотий хрестик для дитинки? Чи можна срібний?
Субота, 02 квітня 2016
Володя
Слава Ісусу Христу! Чи можна топити малих кошенят, якщо немає можливості їх утримувати, а сама кішка досить ча...
Неділя, 14 серпня 2011
отаман
розкажіть будь ласка чи вінчають другий раз. як проводиться розвінчання?
Четвер, 16 червня 2011
Галина
Доброго дня! Хочу звернутися до Вас з проханням пояснити як бути в данній ситуації. У нас в сім"ї багато нег...
Четвер, 14 серпня 2014