Свято-Покровська Церква, м. Полтава

"Свято-Покровський храм — перший храм, що побудований у Полтаві, після майже столітнього панування богоборчого режиму. Він постав на землях колишнього Покровського жіночого монастиря.  Будівництво церкви велось силами парафіян і було закінчено у 1996 році ... "

 

Не бійтесь!

Іван Златоуст, один з найвизначніших отців церкви, був справді безстрашним слугою Ісуса Христа. Не раз він докоряв і царському домові, не звертаючи уваги на гнів володарів. Одного разу імператор так розсердився на нього, що хотів помститися йому за його докори. Радники імператора приступили до нього і почали давати йому свої поради щодо того, як покарати Івана Златоуста.

„ Відправ його на заслання у далекі місця!” – порадив один.

„ Відбери в нього весь маєток” – сказав другий.

„ Вкинь його до в`язниці і закуй у кайдани” – додав третій.

„ Покарай його смертю, зітни йому голову” – гарячкував четвертий.

П`ятий порадник був людиною старшою і досвідченішою, тому він не дуже спішив щось говорити, але обдумавшись, сказав: „ Всі ці поради нікуди не годяться. Ти нікуди не зможеш вислати його, де не було б його Бога, а де є його Бог, там і його батьківщина. Коли ти забереш від нього весь маєток, то не від нього забереш, а від бідняків, яких він утримує. Вкинувши його до в`язниці, його Бог і там буде з ним. Вбивши Златоуста, ти допоможеш йому скоріше зустрітися з його Богом, бо для нього смерть – це початок вічного блаженства і ворота у небесне царство. Я знаю тільки один вірний засіб щоб йому помститися – спонукати його до вчинення гріха, бо він нічого не боїться на світі, лиш гріха.”

Іван Златоуст – прекрасний приклад для наслідування. Він нічого не боявся, крім гріха. Нехай Господь пошле всім нам такий страх, щоб ми боялися вчинити гріх.

 Не судіть!  

З повчань преподобного авви Дорофія

Ніщо настільки не гнівить Бога, ніщо так не оголяє людину і не приводить в залишення (від Бога), як лихослів'я, або засудження, або приниження ближнього. Чому ми не засуджуємо краще самих себе і наші гріхи, які ми достовірно знаємо і за які повинні будемо дати відповідь перед Богом? Навіщо захоплюємо (собі) Суд Божий? Чого хочемо від Його творіння? Чи не повинні ми трепетати, чуючи, що сталося з великим одним старцем, який, дізнавшись про одного брата, який впав в розпусту, сказав: "О, погано він зробив"! - Тоді святий Ангел приніс до нього душу того, що згрішив і сказав йому: "Подивися, той, кого ти засудив, помер; куди ж накажеш помістити його: в Царство чи в муку?»

- Чи є щось страшніше за цей тягар? Бо що ж інше означають слова Ангела до старця, як не це: позаяк ти суддя праведних і грішних, то скажи, що накажеш про смиренну душу цю? Ти помилуєш її чи віддаш на муку? Святий старець, вражений цим, решту свого життя провів в стогонах, сльозах і у безмірних працях, молячись Богові, щоб Він пробачив йому той гріх, - і (усе) це вже після того, як він, впавши на обличчя своє до ніг святого Ангела, отримав прощення. Бо сказане Ангелом: "Ось Бог показав тобі, який тяжкий гріх - засудження, щоб ти більше не впав в нього", - вже означало прощення; проте душа старця до самої смерті його не хотіла більше утішитися і перестати плакати.

 

Отже, чого хочемо і ми від нашого ближнього? Чого хочемо від чужого тягаря? Є у нас про що піклуватися, браття! Нехай кожен слухає себе і свої гріхи. Одному Богові належить (влада) виправдовувати і засуджувати, оскільки Він знає і душевний стан кожного, і силу, і стиль виховання, і талант, і статуру, і здібності; і згідно з цим судить кожного, як Він Сам Один знає. Дійсно, трапляється, що брат грішить через простоту, але має одну добру справу, яка угодна Богові більше за усе твоє життя, - а ти судиш і засуджуєш його, і обтяжуєш душу свою. Якщо ж і сталося так, що він спіткнувся, звідки ти знаєш, скільки духовних трудів він поніс, перш ніж згрішив. Бог бачить працю його і скорботу, які він, як я сказав, поніс, перш ніж згрішив, і милує його. А ти знаєш тільки цей (гріх); і тоді як Бог милує його, ти засуджуєш його і губиш душу свою.

Чому ти знаєш, скільки сліз він пролив про це перед Богом? Ти бачив гріх його, а покаяння його не бачив. - Іноді ж ми не лише засуджуємо, але і зневажаємо ближнього. Приниження є те, коли людина не лише засуджує іншого, але і зневажає його, тобто гребує ближнім і відвертається від нього, як від деякої мерзенності: це гірше засудження і набагато шкідливіше. Ті, які хочуть врятуватися не звертають уваги на недоліки ближніх, але завжди дивляться на свої власні і досягають успіху.

Таким був той, який, бачачи, що брат його згрішив, зітхнув і сказав: "Горе мені! як він згрішив сьогодні, так згрішу і я завтра". Сказавши: "Так і я завтра", - він вселив собі страх і піклування про те, що і він незабаром може згрішити, і так уникнув засудження ближнього.

Притому не задовольнився цим, але і сам кинувся під ноги його, сказавши: "І він (принаймні) покається в гріху своєму, а я не покаюся, як повинно, не досягну покаяння, не в силах буду покаятися". Бачиш просвіту божественної душі? Ми ж, окаянні, без розбору засуджуємо, гребуємо, зневажаємо, якщо що-небудь бачимо або почуємо, або тільки підозрюємо; і що ще гірше, - ми не зупиняємося на своїй власній шкоді, але, зустрічаючи іншого брата, негайно говоримо йому: то і то сталося, і шкодимо йому, вносячи і в його серце гріх.

І не боїмося ми того, хто сказав: горе тому, хто напоює ближнього свого розбещенням мутним (Авв. 2; 15), але здійснюємо бісівську справу і не дбаємо про це. Бо що інше робити бісові, як не бентежити і не шкодити?

А ми виявляємося помічниками бісів на погибель свою і ближнього, бо хто шкодить душі, той сприяє і допомагає демонам, а хто приносить їй користь, той допомагає святим Ангелам. Від чого ж ми впадаємо в це, як не від того, що немає в нас любові? Бо якби ми мали любов, то із співчуттям і переживанням дивилися б на недоліки ближнього, як сказано: любов покриває безліч гріхів (1 Пет. 4; 8). Любов не мислить зла; усе покриває (1 Кор. 13; 5).


Коментарі


Ваші запитання

Володя
Слава Ісусу Христу! Чи можна топити малих кошенят, якщо немає можливості їх утримувати, а сама кішка досить ча...
Неділя, 14 серпня 2011
отаман
розкажіть будь ласка чи вінчають другий раз. як проводиться розвінчання?
Четвер, 16 червня 2011
Елена
Добрый день! Разьясните как вести себя женщине в храме и в повседневной жизни во время менструации, что можно...
Четвер, 06 липня 2017
Олександр
Дуже хотілося б подивитись документальний фільм, про двадцятиріччя існування нашої Свято-покровської параф...
Неділя, 09 жовтня 2016